Στο Παρίσι, ο παγκόσμιος ταξιδιωτικός οδηγός La Liste ανακοίνωσε τα βραβεία ζαχαροπλαστικής για το 2025, τιμώντας τόσο τα κορυφαία ζαχαροπλαστεία όσο και τους ευρηματικούς και δημιουργικούς σεφ που υπογράφουν μερικά από τα πιο απολαυστικά γλυκά παγκοσμίως.
Από το Παρίσι και το Λονδίνο έως τη Σιγκαπούρη και το Κιότο, ο κόσμος της ζαχαροπλαστικής γνωρίζει άνθηση με έντονο πνεύμα καινοτομίας, επιχειρηματικής δράσης και μία εντυπωσιακή άνοδο των γυναικών που ηγούνται της εξέλιξης. Ο διεθνής ταξιδιωτικός οδηγός La Liste ανακοίνωσε στο Παρίσι τα βραβεία για τις καλύτερες ζαχαροπλαστικές δημιουργίες του 2025, τιμώντας κορυφαία ζαχαροπλαστεία και ευφάνταστους δημιουργούς που απογειώνουν τις γλυκές απολαύσεις.
Σε 11 κατηγορίες, 36 ζαχαροπλάστες και ιδιοκτήτες από 18 χώρες διακρίθηκαν με βραβεία. Για πρώτη φορά, οι γυναίκες αποτελούν την πλειοψηφία των βραβευθέντων, με ποσοστό 60%. Το La Liste είναι ένας ψηφιακός ταξιδιωτικός οδηγός διαθέσιμος σε 9 γλώσσες, που περιλαμβάνει πάνω από 35.000 εστιατόρια, 3.000 ζαχαροπλαστεία και 7.000 ξενοδοχεία σε περισσότερες από 200 χώρες.
Οι νικητές των σημαντικότερων κατηγοριών:
The World’s Most Creative Pastry Chef
Ο Maxime Frédéric από το Παρίσι απέσπασε τη μέγιστη διάκριση. Βρίσκεται πίσω από μερικά από τα πιο αναγνωρισμένα ζαχαροπλαστεία της γαλλικής πρωτεύουσας, όπως το Cheval Blanc Paris και το Café Louis Vuitton. Ο ίδιος ηγείται του προγράμματος ζαχαροπλαστικής για τα καφέ της Louis Vuitton, τα οποία επεκτείνονται ραγδαία παγκοσμίως. Το 2024 άνοιξε τη δική του κομψή boutique, Plein Cœur. Ο Frédéric ξεχωρίζει για την ικανότητά του να συνδυάζει τη γαλλική ζαχαροπλαστική παράδοση με παγκόσμιες επιρροές, δημιουργώντας τεχνικά άρτια και γευστικά αριστουργήματα.
The World’s Best Pastry Shop
Το Claridge’s ArtSpace Café στο Λονδίνο, υπό την καθοδήγηση του σεφ Thibault Hauchard, αναδείχθηκε κορυφαίο ζαχαροπλαστείο για το 2025. Ο πάγκος ζαχαροπλαστικής του διάσημου ξενοδοχείου στο Mayfair προσφέρει εκλεπτυσμένες γαλλικές δημιουργίες, όπως το καραμελωμένο Saint-Honoré, το Paris-Brest με φιστίκι και το χαρακτηριστικό Claridge’s Crest Cake.
Pastry game changer
Το βραβείο απονεμήθηκε στην Ινδή σεφ Pooja Dhingra. Εμπνευσμένη από τα μακαρόν που δοκίμασε στο Παρίσι κατά τη διάρκεια των σπουδών της στο Le Cordon Bleu, επέστρεψε στη Βομβάη και άνοιξε το πρώτο της κατάστημα το 2010. Σήμερα, η Le15 Patisserie αριθμεί επτά καταστήματα που ειδικεύονται σε μακαρόν και γαλλικά γλυκά. Η Dhingra έχει συγγράψει επτά βιβλία, ανάμεσά τους και το best seller The Big Book of Treats.
The Award of Honor
Ο Ιταλός ζαχαροπλάστης Iginio Massari τιμήθηκε για τη συνολική του προσφορά, τη διαχρονική αριστεία και τη δέσμευσή του στην τέχνη της ζαχαροπλαστικής, καθώς και για τον ρόλο του ως μέντορας νέων δημιουργών.
World’s Best Afternoon Tea
Αναπάντεχα, το φετινό βραβείο δεν απονεμήθηκε σε κάποιο βρετανικό σαλόνι τσαγιού, αλλά μοιράστηκε ανάμεσα σε ένα παριζιάνικο καφέ και ένα αντίστοιχο του Χονγκ Κονγκ. Το Goûter by Jessica Préalpato στο ξενοδοχείο San Régis (Παρίσι, Γαλλία) προσφέρει μια γευστική εμπειρία εμπνευσμένη από τη φύση και τον γαλλικό terroir, επαναπροσδιορίζοντας την παράδοση του γαλλικού απογευματινού γλυκίσματος. Το The Butterfly Room στο Rosewood (Χονγκ Κονγκ), σε ένα σαλόνι διακοσμημένο σαν πολύτιμος λίθος, προσφέρει ένα εκλεπτυσμένο afternoon tea υπό την υπογραφή του σεφ Jonathan Soukdeo.
Pastry Innovation
Κι αυτό το βραβείο μοιράστηκε, καθώς οι υποψήφιοι ξεχώριζαν για τη δημιουργικότητα και τη σύλληψή τους. Ο Julien Aboutmad του The French Bastards (Παρίσι & Λιλ, Γαλλία) δημιουργεί τολμηρές, «ανυπάκουες» viennoiseries με αισθητική δρόμου και κορυφαία ποιότητα. Ο Yazid Ichemrahen, με επιχειρήσεις σε Ντόχα, Κουρσεβέλ, Μπαχρέιν και Παρίσι, επαναπροσδιορίζει τη σύγχρονη πολυτελή ζαχαροπλαστική μέσα από concept stores, διεθνή παρουσία και συμπεριληπτική αφήγηση.
Pastry Talent of the Year
Το βραβείο ταλέντου της χρονιάς απονεμήθηκε σε πέντε εξαιρετικά δημιουργικούς σεφ από Βρετανία, Γαλλία, ΗΠΑ, ΗΑΕ και Σιγκαπούρη. Η Lily Jones από το ανατρεπτικό Lily Vanilli του ανατολικού Λονδίνου ξεχωρίζει για τη μίξη τέχνης και γεύσης. Οι Mélanie και Arnaud Mathez του Le Jardin Sucré (Παρίσι) κερδίζουν θαυμαστές με τις κομψές τάρτες και την έμφαση στα φρούτα. Η Hannah Ziskin του Quarter Sheets (Λος Άντζελες) σερβίρει μοναδικά γλυκά σε μία χαλαρή πιτσαρία με πνεύμα Καλιφόρνιας. Ο Tom Coll των Les Desserts στο Jumeirah Burj Al Arab (Ντουμπάι) δημιουργεί υψηλής αισθητικής γαλλική ζαχαροπλαστική. Ο Makoto Arami του Ami Patisserie (Σιγκαπούρη) ενώνει την ιαπωνική λεπτότητα με το παριζιάνικο savoir-faire.
Pastry Ethical & Sustainability
Η Claire Heitzler του Pâtisserie Claire (Levallois-Perret, Γαλλία) διακρίθηκε για τη βαθιά σύνδεση με τη φύση και την υπεύθυνη προμήθεια πρώτων υλών. Ο Mathias Dahlgren του Green Rabbit (Στοκχόλμη, Σουηδία) αξιοποιεί ντόπια σιτηρά και φυσικούς προζυμένιους άρτους, συνδυάζοντας σκανδιναβική φιλοσοφία με βιώσιμες πρακτικές.
Pastry Artisan & Authenticity
Ο Marc Ducobu με το Ducobu (Waterloo, Βέλγιο) διατηρεί την παραδοσιακή τέχνη της ζαχαροπλαστικής με κομψότητα και ακεραιότητα, σε ένα εκλεπτυσμένο κατάστημα κοντά στις Βρυξέλλες.
Pastry Opening of the Year
Μεγάλος ενθουσιασμός προκάλεσαν οι νέες αφίξεις στο χώρο, με τα εξής ζαχαροπλαστεία να ξεχωρίζουν: Sweet Sage Patisserie από τους Thibaut Honajzer & Alix Marin (Λωζάνη, Ελβετία), Aya Belkahia από την Aya Belkahia (Καζαμπλάνκα, Μαρόκο), Pastelería Pia από τους Pia Salazar & Alejandro Chamorro (Κίτο, Εκουαδόρ), Scoff at the Savoy από τον Nicolas Houchet (Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο), Le Fournil, Chez Paillat από τη Nina Métayer (Λα Ροσέλ, Γαλλία), Pâtisserie Café Sébastien Vauxion από τον Sébastien Vauxion (Ανσύ, Γαλλία), Neja Pâtisserie από τους Germain Decreton, Iris Rouche & Rayane Rebouh (Λιλ, Γαλλία), Pâtisserie & Tea Time Mandarin Oriental από τον Julien Dugourd (Παρίσι), La Matière από τους Florian Barbarot & Pierre-Henry Lecompte (Παρίσι).
Pastry Discovery Gem
Η κατηγορία αυτή ανέδειξε 11 μικρά «στολίδια» του χώρου: Lucette της Lucia Hrivňáková (Μπρατισλάβα, Σλοβακία) με γλυκά εμπνευσμένα από τη φύση. Du Bonheur της Anna Plagens (Βερολίνο, Γερμανία), που συνδυάζει γαλλική τεχνική με παιχνιδιάρικη αισθητική. Fatima Gismero Pastelera της Fatima Gismero (Γκουανταλαχάρα, Ισπανία), με δημιουργίες που ενώνουν μοντέρνα και παραδοσιακή ισπανική ζαχαροπλαστική. Café au Petits Verres του Park Joon Woo (Σεούλ, Νότια Κορέα), όπου η ζαχαροπλαστική συναντά την ποίηση και το σάκε. Rau Kyoto από τους Matsushita Yusuke & Yukiyo Takgi (Κιότο, Ιαπωνία), με μινιμαλιστική ιαπωνική κομψότητα. B. Patisserie από τους Belinda Leong & Michel Suas (Σαν Φρανσίσκο, ΗΠΑ), πρότυπο γαλλο-αμερικανικής δημιουργικότητας.