Στα Χανιά, ένας από τους πιο γλυκούς κλάδους, αυτός της ζαχαροπλαστικής, αποκτά τη δική του συλλογική φωνή. Το νέο Σωματείο Ζαχαροπλαστών Χανίων βρίσκεται στο ξεκίνημα της πορείας του, με στόχο να ενώσει επαγγελματίες, να ενισχύσει τη συνεργασία, να ανοίξει δρόμους για εξέλιξη και να συστήσει ακόμη πιο δυναμικά στον κόσμο τις δημιουργίες τους. Ο Γιάννης Κοντεκάκης, ιδιοκτήτης του παραδοσιακού ζαχαροπλαστείου «Κοντεκάκης» στην Κάνδανο, μιλά για το όραμα του Σωματείου, τις ανάγκες του κλάδου, τη σημασία της νέας γενιάς αλλά και τη δική του προσωπική διαδρομή στη ζαχαροπλαστική.
Συνέντευξη στη Λιάνα Μπουκουβάλα
Είναι θέμα χρόνου να ενεργοποιηθεί το Σωματείο των Χανίων. Πόσα μέλη είστε μέχρι στιγμής;
Μέχρι στιγμής είμαστε γύρω στα 30 μέλη και αυξανόμαστε…
Σε τι φάση βρίσκονται οι διαδικασίες ενεργοποίησής του;
Οι βασικές διαδικασίες έχουν ολοκληρωθεί. Έχουμε πάρει έγκριση και αυτό που μένει τώρα είναι να κάνουμε τις εκλογές. Παράλληλα, έχουμε μιλήσει και με τον κ. Ροκάκη, Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Χανίων, ώστε να μας παραχωρήσει μια αίθουσα για τις συναντήσεις μας, και προχωράμε!
Πότε βλέπετε τις εκλογές σας;
Στα μέσα Οκτωβρίου θα γίνουν οι εκλογές μας.
Ποιες οι προτεραιότητες που θα θέσετε για το επόμενο διάστημα;
Καταρχάς, να βρεθούμε και να γνωριστούμε καλύτερα μεταξύ μας. Ήδη έχουν κατατεθεί διάφορες προτάσεις για θέματα που μας απασχολούν. Για παράδειγμα, συνάδελφος πρότεινε να φέρουμε έναν ειδικό στην κοστολόγηση ώστε να κάνουμε μια ημερίδα και να ενημερωθούμε – κι εγώ μαζί φυσικά – για το πώς γίνεται σωστά η κοστολόγηση των προϊόντων μας. Άλλοι συνάδελφοι πρότειναν να συνεργαστούμε με ένα γραφείο εξειδικευμένο σε προγράμματα, που θα μας ενημερώνει πώς μπορούμε μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του κράτους να επενδύσουμε στις επιχειρήσεις μας· κάτι που θεωρώ εξαιρετικά σημαντικό. Θέλουμε επίσης να κάνουμε δράσεις για να προσεγγίσουμε τον κόσμο και κυρίως τα νέα παιδιά, ώστε να γνωρίσουν τα προϊόντα μας. Πιστεύω πως στα Χανιά υπάρχουν μερικά από τα καλύτερα ζαχαροπλαστεία και γλυκά!
Τι θα θέλατε να δείτε να αλλάζει τα επόμενα χρόνια και πώς πιστεύετε ότι μπορεί αυτό να επιτευχθεί;
Σε τοπικό επίπεδο θα ήθελα να προσεγγίσουμε περισσότερο τον κόσμο της πόλης, να γνωρίσει τα γλυκά μας, γιατί πολλοί δεν τα ξέρουν. Επίσης, να προσεγγίσουμε τη νέα γενιά και φυσικά να εξελίξουμε τα προϊόντα μας.
Ολοένα και περισσότεροι συνάδελφοί σας αναγκάζονται να ανεβάσουν τις τιμές. Εσείς; Θα καταφύγετε σε αυξήσεις;
Ήδη έχουμε προχωρήσει σε μία αύξηση, όπως όλοι. Για κάποιους είναι πιο εύκολο, για άλλους πιο δύσκολο. Αυτό συμβαίνει γιατί κάποιοι έχουν ιδιόκτητα καταστήματα και ίσως αποφύγουν τις αυξήσεις, ενώ άλλοι πληρώνουν ενοίκιο, οπότε είναι πιο δύσκολο.
Ποια η συμβολή της νέας γενιάς στο έργο σας; Έχετε νέους ανθρώπους στο Σωματείο;
Φυσικά. Έχουμε αρκετούς νέους, αλλά και παλιούς, των οποίων τη συμβολή και τη βοήθεια θεωρώ εξίσου σημαντική. Όλοι μαζί μπορούμε να προχωρήσουμε και να κάνουμε υπέροχα πράγματα.
Σχολές έχετε στην περιοχή;
Ναι, έχουμε. Ιδιωτικές και μία κρατική. Από όσο γνωρίζω, έχουν αρκετούς φοιτητές, κάτι που είναι πολύ ευχάριστο. Η νέα γενιά είναι σημαντικό να συμμετέχει στον κλάδο μας, και αυτό θέλουμε κι εμείς ως Σωματείο να το ενισχύσουμε. Έχουμε σκεφτεί, για παράδειγμα, να διοργανώσουμε ημερίδες στις οποίες νέα παιδιά – ακόμη και μικρότερα μαζί με τους γονείς τους – θα γνωρίζουν από κοντά το γλυκό, την ιστορία του και τον τρόπο παρασκευής του. Και φυσικά να συμμετέχουν· να βάλουν την ποδιά τους, να φτιάξουν ένα παντεσπάνι, να γεμίσουν με κρέμα ένα σου κ.λπ. Ακόμη κι αν δεν αποφασίσουν να ασχοληθούν επαγγελματικά με τη ζαχαροπλαστική, μπορεί να λειτουργήσει ως θετικό ερέθισμα, γιατί η ζαχαροπλαστική είναι μια δημιουργική εργασία με καλό μεροκάματο.
Οι καταναλωτικές συνήθειες αλλάζουν ολοένα και περισσότερο. Πώς βλέπετε εσείς μέσα στα επόμενα χρόνια το μέλλον του κλάδου;
Ο κόσμος αγαπά εξίσου και τα δύο: και τα παραδοσιακά και τα σύγχρονα γλυκά. Και το βρίσκω ωραίο αυτό, γιατί χρειάζονται και τα δύο. Άλλη γλύκα έχει ένα ωραίο παραδοσιακό γλυκό και άλλη ένα σύγχρονο, που μπορεί να σε οδηγήσει σε νέα γευστικά μονοπάτια.
Σε προσωπικό επίπεδο, τι είναι αυτό που σας γοήτευσε στη ζαχαροπλαστική και πήρατε την απόφαση να ασχοληθείτε επαγγελματικά;
Ο πατέρας μου ήταν ζαχαροπλάστης. Από μικρό παιδί βρισκόμουν μέσα στο εργαστήριο και στο καφέ, οπότε το να ασχοληθώ με τη ζαχαροπλαστική ήταν μονόδρομος. Την αγαπώ πολύ, όπως και την ελευθερία που σου δίνει η δυνατότητα να δημιουργείς.
Πόσα χρόνια μετρά η επιχείρησή σας και τι την κάνει να ξεχωρίζει;
Η επιχείρησή μου είναι ένα παραδοσιακό ζαχαροπλαστείο που λειτουργεί από το 1950. Χρησιμοποιούμε πάντοτε τις πιο ποιοτικές πρώτες ύλες, κάτι που αποτυπώνεται στα γλυκά μας· γι’ αυτό και ο κόσμος τα αγαπά και τα προτιμά τόσα χρόνια.
Υπάρχουν πράγματα που έχετε κατά νου να κάνετε στο επόμενο διάστημα προκειμένου να την εξελίξετε;
Πάντα υπάρχουν περιθώρια εξέλιξης. Για παράδειγμα, τώρα με το Σωματείο θα μπορούμε να συμμετέχουμε σε ημερίδες, σε μια έκθεση στην Ιταλία για το παγωτό, σε μία στη Γαλλία για τα γλυκά κ.ο.κ. Όλα αυτά μπορούν να εξελίξουν τα προϊόντα μας και τις επιχειρήσεις μας.
Πώς βλέπετε το επίπεδο της ζαχαροπλαστικής στη χώρα;
Με τη μικρή εμπειρία που έχω, θεωρώ ότι οι Έλληνες ζαχαροπλάστες είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο. Συγκεκριμένα, στα Χανιά όλοι οι ζαχαροπλάστες είναι εξαιρετικοί και τώρα, με το Σωματείο, είμαι σίγουρος ότι θα εξελιχθούν ακόμη περισσότερο.