Καλλίνικος Καραχριστιανίδης – Πρόεδρος Σωματείου Ζαχροπλαστών Δράμας: Το επίπεδο της ζαχαροπλαστικής στη χώρα είναι πολύ υψηλό

by admin

Ο Καλλίνικος Καραχριστιανίδης, Πρόεδρος του Σωματείου Ζαχαροπλαστών Δράμας, με εμπειρία και αφοσίωση στον κλάδο της ζαχαροπλαστικής, μιλά για τις προκλήσεις και τις προοπτικές του επαγγελματικού κόσμου της Δράμας. Από την ίδρυση του Σωματείου το 1930 μέχρι τις σύγχρονες δράσεις του, όπως η διοργάνωση του 27ου Συνεδρίου της ΟΕΖΕ το 2026, ο κ. Καραχριστιανίδης αναφέρεται στις τρέχουσες ανάγκες του κλάδου, την ποιότητα των προϊόντων και την σημασία της αλλά και τη σημασία της συμμετοχής της νέας γενιάς στα πράγματα. Με τη στήριξη του Σωματείου προχωρά σε πρωτοβουλίες που ενδυναμώνουν τον κλάδο και αναδεικνύουν τις ευκαιρίες που δημιουργούνται, παρά τις δυσκολίες που προκαλούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις σήμερα, όπως οι αυξήσεις στις πρώτες ύλες και η ενεργειακή κρίση. Με την επιχειρηματική του πορεία να συνεχίζεται στην «Ανατολή» της Δράμας, ο κ. Καραχριστιανίδης μοιράζεται την αγάπη του για την παραδοσιακή ζαχαροπλαστική και τη διαρκή επιθυμία για εξέλιξη, επενδύοντας σε ποιότητα και καινοτομία.

Συνέντευξη στη Λιάνα Μπουκουβάλα

 

Είστε αρκετά χρόνια Πρόεδρος του Σωματείου Ζαχαροπλαστών του νομού Δράμας. Πόσα μέλη έχει σήμερα το Σωματείο σας;

Πράγματι, είμαι Πρόεδρος του Σωματείου από το 2011. Πρόκειται ωστόσο για ένα Σωματείο που μετρά πολλά χρόνια λειτουργίας αφού δημιουργήθηκε για πρώτη φορά το 1930. Ωστόσο επανασυστάθηκε το 1954 γιατί την περίοδο της κατοχής είχαν κάψει τα αρχεία του Πρωτοδικείου. Το καταστατικό που έχω δηλαδή στα χέρια μου γράφει ως πρώτη ημερομηνία ίδρυσης το 1930. Και συνεχίζει… Σήμερα το Σωματείο της Δράμας, που είναι μία όπως γνωρίζετε μικρή πόλη, έχει 23 μέλη.

 

Ως πρόεδρος, ποιες οι προτεραιότητες που έχετε θέσει για τη χρονιά που διανύουμε;

Φέτος, όπως και κάθε χρόνο έχουμε την Ονειρούπολη. Γίνεται κάθε χρόνο στις αρχές του Δεκέμβρη και είμαστε πολύ περήφανοι που ως πόλη έχουμε καταφέρει να διατηρούμε τόσο υψηλά το επίπεδο των δράσεων και των εκδηλώσεων και έτσι να μας επισκέπτεται κόσμος από όλη την χώρα. Παράλληλα, το 2026 και συγκεκριμένα τον Ιούνιο το 27ο Συνέδριο της ΟΕΖΕ θα πραγματοποιηθεί στην Δράμα οπότε σιγά – σιγά θα αρχίσουμε να προετοιμαζόμαστε και γι αυτό. Είμαστε πολύ χαρούμενοι γι αυτό μιας και το κάθε συνέδριο πάντα κάτι δίνει. Πρώτα από όλα στον κλάδο των ζαχαροπλαστείων, δηλαδή συζητιούνται πράγματα τα οποία ενδιαφέρουν όλους τους συναδέλφους και μαθαίνουμε από αυτά. Παράλληλα, σίγουρα θα προσφέρει και στην πόλη μας εκείνο το Σαββατοκύριακο αφού συνήθως στα συνέδρια έρχονται γύρω στα 200 – 250 άτομα, οπότε κινείται και η αγορά της κάθε πόλης. Θα δουλέψουν τα ξενοδοχεία, θα δουλέψουν κάποιες ταβέρνες. Αν και τα περισσότερα γεύματα θα τα προσφέρουμε εμείς ως Σωματείο και διοργανωτές του συνεδρίου.

 

Πέραν του Συνεδρίου φαντάζομαι οι επισκέπτες θα έχουν τον χρόνο να γνωρίσουν και την πόλη…

Φυσικά. Αρχικά οι συνοδοί την πρώτη μέρα θα μπορέσουν εάν θέλουν να συμμετέχουν σε μία εκδρομή – ξενάγηση σε κάποια μέρη της Δράμας που ίσως δεν έχουν ξαναδεί. Έπειτα και την τελευταία μέρα του Συνεδρίου, όλοι, σύνδεροι και συνοδοί θα μπορούν εάν θέλουν να συμμετάσχουν σε μία αντίστοιχη εκδρομή.

 

Ποια τα προβλήματα που αντιμετωπίζετε ως επαγγελματίες του κλάδου και πως εσείς θα βοήθησετε στην καλύτερη επίλυσή τους;

Η Δράμα είναι μία πόλη με πολύ μεγάλα ποσοστά ανεργίας. Είναι λίγο απομονωμένη από τα κέντρα αποφάσεων, δεν έχουμε πολλούς επισκέπτες, δεν έχουμε φοιτητές κλπ για να ανέβει η δουλειά. Όπως λέμε εδώ μεταξύ σοβαρού και αστείου, αλλάζουμε τα λεφτά μεταξύ μας. Οπότε αυτό από μόνο του θέτει ένα βαθμό δυσκολίας στις επιχειρήσεις. Από εκεί και πέρα, αντιμετωπίζουμε κι εμείς τα ίδια προβλήματα με όλους τους ζαχαροπλάστες στην Ελλάδα. Τις μεγάλες αυξήσεις των πρώτων υλών. Στις αυξήσεις στην ενέργεια, στο ρεύμα, στο αέριο. Όλα αυτά έχουν εκτινάξει το κόστος παραγωγής στα ύψη και εμείς δεν μπορούμε εύκολα να ανεβάσουμε τιμές. Οπότε καταλαβαίνετε τι γίνεται. Το κέρδος μας μειώνεται με όλα τα επακόλουθα.

 

Πώς σκοπεύετε να κινηθείτε ως κλάδος σχετικά; Θα καταφύγετε σε αυξήσεις;

Κρατάμε εδώ και πολύ καιρό σταθερές τιμές, αλλά δεν ξέρω αν αυτό θα καταφέρουμε να το συνεχίσουμε. Ήδη από ότι ακούω από συναδέλφους έχουν αρχίσει λίγο – λίγο να ανεβάζουν τις τιμές γιατί δεν βγαίνουν. Και λογικό είναι γιατί έτσι όπως πάνε τα πράγματα στο τέλος θα πληρώνουμε και από την τσέπη μας.

 

Ποια η συμβολή της νέας γενιάς στο έργο σας;

Η νέα γενιά συμμετέχει. Και συμμετέχει ενεργά αφού πολλοί νέοι έχουν αναλάβει τις επιχειρήσεις των γονιών τους και είναι και μέλη του Σωματείου. Ενδιαφέρονται και συμμετέχουν στις συνεδριάσεις ή σε ότι άλλο διοργανώνεται. Ωστόσο υπάρχει μεγάλο πρόβλημα εργατικού δυναμικού για τα ζαχαροπλαστεία. Όλοι ψάχνουν να βρουν υπαλλήλους και δε βρίσκουν.

 

Σχολές έχετε στην περιοχή;

Ναι, έχουμε το Σ.Α.Ε.Κ. Δράμας που είναι μία δημόσια σχολή με τμήμα αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής, στην οποία είμαι και εγώ εκπαιδευτής από το 2015 μέχρι και σήμερα.

 

Οι καταναλωτικές συνήθειες αλλάζουν ολοένα και περισσότερο. Πως βλέπετε εσείς μέσα στα επόμενα χρόνια το μέλλον του κλάδου;

Ο κλάδος προχωράει. Και προχωράει με γοργούς ρυθμούς. Έτσι κι εμείς ακολουθούμε τις νέες τεχνικές και τις νέες τάσεις του γλυκού. Βέβαια το παραδοσιακό γλυκό συνεχίζει να έχει τη μερίδα του λέοντος και δε νομίζω αυτό να αλλάξει.

 

Ποια κατά τη γνώμη σας η σημασία της προσπάθειας της ΟΕΖΕ να επανεργοποιεί ή και σε περιπτώσεις να δημιουργεί, νέα Σωματεία ανά την επικράτεια;

Αυτό είναι πολύ καλό και πρέπει να δημιουργούνται νέα σωματεία και πρέπει να συμμετέχουν όλοι και να γράφονται μέλη στα σωματεία γιατί πάντα κάτι κερδίζουν είτε σε ενημέρωση, είτε σε συμβουλές, είτε σε τεχνική κατάρτιση. Πάντα κερδίζεις όταν συμμετέχεις σε τέτοια σωματεία πρωτοβάθμια.

 

Σε προσωπικό επίπεδο τι είναι αυτό που σας γοήτευσε στη ζαχαροπλαστική και πήρατε την απόφαση να ασχοληθείτε με αυτή επαγγελματικά;

Δεν τέθηκε ποτέ θέμα απόφασης. Εγώ γεννήθηκα μέσα στο ζαχαροπλαστείο. Οπότε να ασχοληθώ με τον κλάδο, ήταν μονόδρομος. Είμαι ζαχαροπλάστης από όσο θυμάμαι τον εαυτό μου. Δεν έχω κάνει ποτέ καμία άλλη δουλειά. Και δεν μετανιώνω λεπτό γιατί αγαπώ πολύ την ζαχαροπλαστική. Είναι μία παραγωγική δουλειά η δική μας κατά την οποία μαθαίνεις πράγματα και εξελίσσεσαι συνεχώς.

 

 

 

Πόσα χρόνια μετρά η επιχείρησή σας και τι την κάνει να ξεχωρίζει;

Η επιχείρηση που διατηρώ στην Δράμα και η οποία λέγεται «Ανατολή» λειτουργεί από το 1948. Ξεκίνησε από τον πατέρα μου και έπειτα ανέλαβα εγώ. Η ποιότητα των υλικών που χρησιμοποιούμε είναι αδιαπραγμάτευτη. Δίνουμε μεγάλη προσοχή στα γλυκά μας κι αυτό είναι κάτι που το έχει εκτιμήσει και ο κόσμος που μας τιμά με την στήριξή του όλα αυτά τα χρόνια.

 

Πως βλέπετε το επίπεδο της ζαχαροπλαστικής στην χώρα;

Το επίπεδο αυτή τη στιγμή είναι πολύ υψηλό. Βγαίνουν συνέχεια νέα παιδιά που μπορούν και ταξιδεύουν και βλέπουν τι γίνεται στον υπόλοιπο κόσμο, μαθαίνουν νέες τεχνικές, οπότε και το επίπεδο έχει ανέβει πάρα πολύ, ειδικά στα μοντέρνα τα γλυκά.

 

Είστε ήδη αρκετά χρόνια στα ηνία του Σωματείου. Πως βλέπετε το μέλλον σας σχετικά;

Όσο με ψηφίζουν οι συνάδελφοί μου θα συνεχίσω το έργο μου με την ίδια θέρμη. Είμαστε λίγοι, είμαστε όλοι μας φίλοι και προχωράμε μαζί. Από εκεί και πέρα εννοείται πως εάν θελήσει η νέα γενιά να βγει μπροστά, και να συνεχίσουν εκείνοι τις προσπάθειες μας, είναι κάτι που θα κάνουμε ευχαρίστως.

Related Posts

Leave a Comment