Ο Χρήστος Χόντος, νέος Πρόεδρος του Σωματείου Ζαχαροπλαστών Καρδίτσας, εκπροσωπεί μια γενιά επαγγελματιών που δεν επαναπαύεται. Με βαθιά αγάπη για τη ζαχαροπλαστική, πνεύμα συνεργασίας και όραμα για το μέλλον του κλάδου, αναλαμβάνει την πρωτοβουλία να ξαναδώσει ζωή στο τοπικό σωματείο και να το κάνει ενεργό κομμάτι της κοινωνίας. Σε μια ειλικρινή και ουσιαστική συνέντευξη, μιλά για τους στόχους, τις προκλήσεις και τις ελπίδες του, αναδεικνύοντας τη σημασία της παράδοσης, της ποιότητας και της ενότητας.
Συνέντευξη στη Λιάνα Μπουκουβάλα
Είστε νεοεκλεγής Πρόεδρος του Σωματείου Ζαχαροπλαστών του νομού Καρδίτσας. Τι σημαίνει για εσάς αυτή η θέση;
Πράγματι και είναι μεγάλη τιμή και χαρά για εμένα αυτό. Το Σωματείο μας εδώ στην Καρδίτσα ήταν ανενεργό για περίπου τρία χρόνια και ήταν πλέον η ώρα ξανά να το ενεργοποιήσουμε. Για εμένα αυτό ήταν και το βασικό ζητούμενο. Γιατί παρότι είχαμε κάνει παλιότερα κάποιες δράσεις ως πόλη, τις οποίες μάλιστα τότε είχα αγκαλιάσει πολύ η τοπική κοινωνία – και όχι μόνο, η έλλειψη συλλογικότητας οδήγησε σε αδράνεια. Κι αυτό ήταν κάτι που με προβλημάτιζε γιατί έβλεπα πόσο προοδεύουν τα σωματεία άλλων νομών, πόσο μονιασμένοι είναι και αντιμετωπίζουν μαζί τα όποια προβλήματα σε αντίθεση με εμάς και θλιβόμουν. Ξέρεις είναι πολύ σημαντικό να έχεις κάπου να απευθυνθείς όταν χρειαστείς μια συμβουλή, μια γνώμη… Με αφορμή τα παραπάνω λοιπόν και μαζί με τους εξαίρετους συναδέλφους που συμμετέχουν στο συμβούλιο, αποφασίσαμε να κάνουμε όλες τις διαδικασίες για να το ενεργοποιήσουμε ξανά. Κάτι που δεν είναι καθόλου εύκολο να ξέρεις. Με τον δικηγόρο τρέχουμε πολύ για τα διαδικαστικά γιατί λόγω της πλημμύρας του Ιανού και του Ντάνιελ, χάθηκαν τα πάντα…
Ποιες οι προτεραιότητες και οι στόχοι που έχετε θέσει για το επόμενο διάστημα;
Το σημαντικότερο πράγμα για εμένα είναι να προχωράμε όλοι μαζί ενωμένοι, σα μια γροθιά γιατί το Σωματείο μόνο καλό μπορεί να μας κάνει. Από εκεί και πέρα θέλω να αναδείξουμε την πόλη μας γιατί Καρδίτσα είναι μικρή και δεν έχει τη θέση που της ανήκει στον χάρτη του γλυκού. Παρότι έχουμε πολλά και ποιοτικά ζαχαροπλαστεία εδώ στην πόλη. Θέλω λοιπόν να κάνουμε δράσεις οι οποίες θα το αναδείξουν αυτό, για να το μάθει ο κόσμος. Έχουμε τη Λίμνη Πλαστήρα, τη Λίμνη Σμοκόβου και τόσα άλλα ωραία μέρη στα οποία μπορούμε να κάνουμε υπέροχα πράγματα. Για παράδειγμα εδώ και δύο χρόνια σε ένα χωριό της πόλης που λέγεται Αγναντερό, ο παππάς του χωριού μαζί με τις γυναικές του διοργανώνουν διαγωνισμό ζαχαροπλαστικής. Φτιάχνουν η καθεμία τα γλυκά της και εμείς ως Σωματείο αποτελούμε την κριτική επιτροπή. Είναι μία υπέροχη δράση την οποία θέλουμε να συνεχίσουμε και φυσικά να την κάνουμε και ακόμη καλύτερη. Παράλληλα κάτι που κάνω ούτως ή άλλως και θέλω να συνεχίσω να το κάνω ακόμα πιο οργανωμένα είναι κάθε πηγαίνουμε κάθε χρόνο σε ΚΔΑΠ και φτιάχνουμε γλυκά τις γιορτές. Η χαρά στα μάτια των παιδιών είναι η μεγαλύτερη ανταμοιβή.
Πόσα μέλη έχει σήμερα το Σωματείο σας;
Είμαστε 32 άτομα.
Είστε ένας νέος άνθρωπος. Πώς σκοπεύετε να ενισχύσετε τη νέα γενιά επαγγελματιών στον χώρο;
Είμαι 34 ετών. Ίσως για αυτό με επέλεξαν και ως πρόεδρο του Σωματείου. Επειδή δηλαδή είναι νέος. Η εμπειρία των μεγαλύτερων ανθρώπων φυσικά είναι απαραίτητη αλλά η νέα γενιά πρέπει και οφείλει να είναι ενεργή και αυτό είναι κάτι που και εγώ ο ίδιος θα το επιδιώξω.
Ποια τα προβλήματα που αντιμετωπίζετε ως επαγγελματίες του κλάδου και πως εσείς θα βοήθησετε στην καλύτερη επίλυσή τους;
Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε είναι το υψηλό κόστος της ενέργειας. Πράγματι στην επαρχία πουλάμε πιο φθηνά από την πρωτεύουσα και αγοράζουμε τις ίδιες πρώτες ύλες, οπότε ναι, και η αύξηση του κόστους των πρώτων υλών είναι σημαντικό πρόβλημα, μα για εμένα το μεγαλύτερο είναι η ενέργεια. Είναι ένα κόστος που δεν μπορούμε πλέον να αντέξουμε ως επιχειρήσεις και ελπίζουμε μέσα από το Σωματείο να ακουστεί το πρόβλημά μας και να βρεθούν λύσεις.
Πώς έχει επηρεάσει ο πληθωρισμός και το αυξανόμενο κόστος πρώτων υλών τη λειτουργία των ζαχαροπλαστείων;
Σημαντικά. Όπως σας είπα και πριν ειδικά εμείς εδώ στην επαρχία αναγκαστικά πουλάμε πιο φθηνά από ότι για παράδειγμα στην Αθήνα ή στη Θεσσαλονίκη, ενώ αγοράζουμε τις ίδιες πρώτες ύλες και στις ίδιες τιμές. Δεν είναι εύκολο αλλά ούτε και μεγάλες αυξήσεις μπορούμε να κάνουμε γιατί το κοινό μας δεν μπορεί να τις αντέξει.
Οι καταναλωτικές συνήθειες αλλάζουν ολοένα και περισσότερο. Πως βλέπετε εσείς μέσα στα επόμενα χρόνια το μέλλον του κλάδου;
Ο κόσμος επιμένει στο παραδοσιακό γλυκό. Το αγαπά και δύσκολα θα το αλλάξει. Ναι, θα δοκιμάσει τις νέες τάσεις όπως για παράδειγμα το Dubai Chocolate που έγινε χαμός τελευταία, αλλά στο τέλος θα επιστρέψει στα διαχρονικά αγαπημένα. Σε ένα κουτί δηλαδή για να σου δώσω να καταλάβεις με 6 γλυκά, τα 5 θα είναι παραδοσιακά και το 1 πιο σύγχρονο…
Ποια κατά τη γνώμη σας η σημασία της προσπάθειας της ΟΕΖΕ να επανεργοποιεί ή και σε περιπτώσεις να δημιουργεί, νέα Σωματεία ανά την επικράτεια;
Είναι πάρα πολύ σημαντική. Και κάπου εδώ θέλω να ευχαριστήσω και προσωπικά τον Πρόεδρο της ΟΕΖΕ, Γιάννη Γλύκο γιατί μία κουβέντα μαζί του ήταν το έναυσμα για να ενεργοποιήσουμε ξανά το Σωματείο μας εδώ στην Καρδίτσα. Χωρίς αυτόν, αυτό μπορεί να μην είχε γίνει. Είναι ένας άνθρωπος που αγαπά τον κλάδο και δουλεύει πολύ για την πρόοδό του.
Σε προσωπικό επίπεδο τι είναι αυτό που σας γοήτευσε στη ζαχαροπλαστική και πήρατε την απόφαση να ασχοληθείτε με αυτή επαγγελματικά;
Το να γίνω ζαχαροπλάστης ήταν για εμένα μονόδρομος. Κι αυτό γιατί από όταν θυμάμαι τον εαυτό μου, είμαι μέσα σε εργαστήρια ζαχαροπλαστικής. Από όταν ήμουν μωρό, μηνών ακόμα, η μητέρα μου με έφερνε στο εργαστήριο για να δω τον πατέρα μου που είναι και εκείνος ζαχαροπλάστης. Έτσι μεγαλώνοντας αρχικά ασχολιόμουν για να βγάλω ένα μεροκάματο και έπειτα με κέρδισε ολοκληρωτικά ο κλάδος. Δούλεψα σε διάφορα ζαχαροπλαστεία, στη Λαμία, στο Καρπενήσι κλπ και έπειτα επιστρέψαμε στην Καρδίτσα που είναι και τόπος καταγωγής μας και ανοίξαμε το δικό μας ζαχαροπλαστείο.
Πόσα χρόνια μετρά η επιχείρησή σας και τι την κάνει να ξεχωρίζει;
Περίπου δέκα χρόνια. Είναι μία οικογενειακή επιχείρηση, αφού δουλεύουμε εγώ, ο αδερφός μου, η γυναίκα μου, η νύφη μου και οι γονείς μου, εκτός από το επιπλέον προσωπικό μας. Αυτό ο κόσμος δείχνει να το αγαπά. Έρχεται για να μας πει την καλημέρα του και θα πάρει μαζί του φεύγοντας και το γλυκάκι του. Έπειτα σαφώς η ποιότητα των προϊόντων μας, την οποία όσο δύσκολοι και αν είναι οι καιροί, δεν διαπραγματευόμαστε. Χρησιμοποιούμε τα καλύτερα υλικά της αγοράς και αυτό είναι κάτι που αποτυπώνεται και στον ουρανίσκο των πελατών μας.
Πόσο εύκολο είναι ως οικογένεια να δουλεύετε αρμονικά μαζί;
Σίγουρα δεν είναι πάντα εύκολο γιατί προφανώς μπορεί να υπάρξουν εντάσεις και διαφωνίες. Εμείς αυτό που κάνουμε και έχει δουλέψει είναι ο καθένας να έχει τις αρμοδιότητές του και να μην μπαίνει ο ένας στα χωράφια του άλλου. Έπειτα όταν κληθούμε να πάρουμε μία απόφαση, ψηφίζουμε κανονικά και δημοκρατικά. Η πρόταση που υπερισχύει αυτή και θα γίνει.
Πως βλέπετε το επίπεδο της ζαχαροπλαστικής στην χώρα;
Αρκετά υψηλό. Έχουμε πολλούς καλούς ζαχαροπλάστες που δεν εφησυχαζονται και προσπαθούν συνεχώς να εξελίσσουν την τέχνη τους.
Ποια τα σχέδιά σας για το μέλλον ως επιχειρηματίας αλλά και γενικότερα ως Σωματείο;
Αρχικά θέλω να είμαι υγιής γιατί μόνο έτσι θα μπορώ να είμαι και παραγωγικός. Έπειτα στο Σωματείο να ξεκινήσουμε σιγά – σιγά να υλοποιούμε όσα έχουμε στο μυαλό μας, όλοι μαζί ενωμένοι. Σε προσωπικό επίπεδο σαφώς και η όποια εξέλιξη είναι επιθυμητή, όπως για παράδειγμα ένα ακόμα κατάστημα, όμως αυτό που πρωτίστως με ενδιαφέρει είναι να συνεχίσουμε να είμαστε λειτουργικοί, να μην χρωστάμε, να μπορούμε να πληρώνουμε στην ώρα τους συνεργάτες μας κλπ και να προσφέρουμε την ίδια υψηλή ποιότητα στον καταναλωτή. Ξέρεις είναι μεγάλη επιβράβευση να σε επιλέγει ο κόσμος για τις πιο χαρούμενες στιγμές του, όπως γάμοι, βαπτίσεις, γενέθλια κα. Όταν έρχονται μετά από εδώ και μας λένε πόσο πολύ άρεσε σε εκείνους ή στους καλεσμένους τους νιώθω μεγάλη χαρά!
Υπάρχει κάποιο γλυκό που θα λέγατε ότι «εκπροσωπεί» την Καρδίτσα;
Υπάρχουν γλυκά που φτιάχνονται μόνο στην πόλη μας όπως είναι η κοφτή (πουτίγκα), η νουγκατίνα και η καρυδόπιτα. Ωστόσο αυτό που θα ήθελα να μάθει ο κόσμος για την Καρδίτσα και δεν το ξέρει, είναι πως στην πόλη μας φτιάχνουμε εξαιρετικό παγωτό χειμώνα – καλοκαίρι!